IamFrank

een gepassioneerde mediadesigner

Hallo, leuk dat u mijn persoonlijke website bekijkt!

Om te beginnen, wil ik mijzelf graag eerst even grondig voorstellen. Mijn naam is Frank van Deursen. Geboren en getogen in Zevenbergen, Noord-Brabant. Samen met mijn ouders en onze hond Bora wonen wij in een knus huisje, gevestigd in mijn geboorteplaats.

Zoals u misschien al heeft gezien draait deze website om wat webdevelopment, maar voornamelijk om design! Dit is het verhaal van Frank van Deursen. Frank wist als kind al snel dat hij later iets met kunst of design wilde gaan doen. Dit was niet alleen duidelijk voor hemzelf, maar ook voor onderwijzers op de basisschool. Het begon met simpele dingen als het natekenen van Pokemonkaarten en het maken van getekende magazines. De interesses in vormen, kleuren en typografie werden inmiddels steeds groter, waardoor Frank na het behalen van zijn VMBO diploma ervoor koos Mediavormgeving te gaan studeren.

Door Frank’s inzet, gedrevenheid en grafische kwaliteiten mocht hij vervroegd afstuderen als grafisch ontwerper. Waar hij zich toen enkele richtte op het ontwikkelen van logo’s, huisstijlen en plat ontwerp, maakt hij inmiddels complete reclamecampagnes met de kwaliteiten en kennis om ook digitale media-uitingen te realiseren. Frank vindt generaliseren enorm belangrijk in de moderne reclamewereld. Hij wil de klant van een totaalpakket kunnen voorzien. Heel veel ‘oude rotten’ in het vak willen nog steeds slechts een specialisatie uitvoeren, wat volgens Frank ten koste gaat van het resultaat. Zo bieden veel webdesigners nog steeds slecht een ontwerp aan van een website, iets waar de klant niks mee kan. De klant vraagt niet om een ontwerp, maar om een werkend product, wat de conversie van de dienst of product verhoogt. Vandaar dat Frank totaalpakketten aanbiedt en desnoods specialisten van buitenaf inhuurt om tot een werkend eindproduct te komen.

Voor Frank is de drive kwaliteit af te leveren dan ook een stuk groter dan het verdienen van geld. Dit verklaart ook dat hij in een eerder project tientallen extra uren inplannen om een project nog beter te maken, terwijl de klant al tevreden was. Zijn perfectionisme is soms voor hemzelf frustrerend, maar het komt zeker ten goede wat betreft de kwaliteit van het werk. Om zijn progressie op gang te houden is Frank continue bezig met zelfontwikkeling. Dit doet hij door bijscholing op offline en online vak. Zo studeert hij inmiddels aan Fontys Hogeschool om zijn development skills te verhogen. Daarnaast staat hij op meerdere online platformen ingeschreven om zowel zijn eigen werk te tonen, als dat van andere te beoordelen. Doormiddel van dit soort platformen (Behance, Dribbble, Awwwards) in te zetten blijft Frank niet alleen op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen, maar kan hij ook socializen met andere creatievelingen. Dit leverde eerder al leuke samenwerkingen, creatieve opdrachten of inspirerende banen op.

Later hoopt Frank bij een groot bedrijf aan het werk te gaan, waarbij de kwaliteit en creativiteit van het werk centraal staat. Enige voorbeelden van dergelijke reclamebureaus zijn Mediamonks, DPDK en Build in Amsterdam. Al deze Nederlandse bedrijven ontwikkelen eerste klas media uitingen welke niet alleen conversie oplevert voor de klant, maar ook prijzen binnenhaalt voor het bureau zelf. De bedrijven halen duidelijk hun voldoeningen uit dit soort aspecten en niet uit de winst voor het bedrijf. Dit spreekt mij enorm aan. Later wil ik graag onderdeel uitmaken van een dergelijk wat voor prijzen, creativiteit en originaliteit strijdt. Tegenwoordig kunnen veel mensen bijvoorbeeld websites bouwen door slecht een standaard template in te vullen. Dit vindt Frank zowel voor de ontwikkelaar als voor de klant een belediging. Iedere onderneming, dienst of product heeft zijn eigen verhaal en verdient daarom zijn eigen brand, welke ook op dergelijke communicatiemiddelen doorgevoerd moeten worden.

Kort samengevat beschrijft Frank zich als een gedisciplineerd, creatief en communicatief persoon, welke perfectionistisch te werk gaat om media uitingen te maken welke het verhaal van een product, bedrijf of dienst op overtuigende wijze verteld. Bedrijven welke voor kwaliteit en prijzen willen strijden zullen erg goed samen kunnen werken met de jonge, gemotiveerde mediadesigner.

Het afgelopen halve jaar heb ik me in samenwerking met Avans Hogeschool mijzelf ontwikkeld op drie verschillende punten. Ontwikkelpunt 1: Material DesignAls vaardigheidsdoel heb ik me gericht op Material Design. Na mij in te lezen over de filosofie, welke is ontwikkeld door Google, ben ik begonnen met het ontwikkelen van een portfolio-website. Deze website is compleet volgens de richtlijnen van Material Design ontwikkeld. Zie website: http://www.avans.iamfrank.eu

Na het onderzoek en de uitwerking heb ik verschillende gevoelens gekregen voor Material Design. Ik ben van mening dat de filosofie erg doordacht is en door iedere webdesigner doorgenomen hoort te worden. Ik ben verstandiger geworden over gebruikerservaring, driedimensionaal ontwerp en indelingen, welke de webpagina daadwerkelijk beter maken. De pagina’s worden gemakkelijker te begrijpen, zijn overzichtelijk en gericht op het heden en toekomst. Responsive ontwerp (het meeschalen van een webpagina naar de verhoudingen van het scherm) is namelijk direct geïmplementeerd.

In een mooi verslag, geplaatst op marketingfacts.nl (Samer Hadi, maart 2016) wordt de intentie van Material Design duidelijk uitgelegd. Hier quote ik vanaf dit verslag: “Material design draait namelijk niet om de manier waarop kleuren zouden moeten worden gebruikt of de manier waarop objecten zouden moeten bewegen. Het draait om de manier waarop alle material design-elementen gecombineerd zouden moeten worden om tot een doelgerichte merkbeleving te komen.”

Echter ben ik van mening dat Material Design ergens de creativiteit van webdesign naar beneden haalt. Als alle hedendaagse websites volgens de filosofie ontworpen zouden worden, zal de webwereld er een stuk saaier uit gaan zien. Desondanks men kleuren, typografie of andere vormgevingsaspecten zelf kan bepalen, is er een duidelijk stramien te herkennen binnen Material Design.

Ik denk dat ik de afgelopen maanden flink aan de slag ben geweest met de filosofie van Google. Hierdoor heb ik eigen inzichten gecreëerd over het onderwerp en ga ik in de toekomst betere webpagina’s ontwerpen en programmeren. Toch laat ik mij niet 100% leiden/lijden door de filosofie. Door de filosofie van Google te bestuderen heb ik een eigen filosofie gecreëerd over webdesign, welke als volgt kort samen te vatten is: ‘Gebruikerservaring hoort altijd op plaats 1 te staan bij het ontwikkelen van een website. Echter is creativiteit en originaliteit noodzakelijk om tot een goed eindproduct te komen. Een kopie van velen geeft niet goed het persoonlijke brand van een product, dienst of onderneming over, wat zal zorgen voor een standaard, saai verkoop verhaaltje’. Tot slot zal ik me bezig blijven houden met webdesign- trends en ontwikkelingen aangezien hier wel inspiratie in te vinden is. Zo begon men jaren geleden met skeuomorfisme, gevolgd door flat design, waarna material design volgde. Al deze filosofieën zorgen voor een ontwikkeling in de webwereld.

Ontwikkelpunt 2: Structuur vs ChaosHet eerst ontwikkelpunt van mijn POP-verslag omschreef dat ik een enorm chaotisch persoon was. Ik merk dat dit in mijn hoofd nog steeds zo is, maar dat ik tools en werkwijzen in kan zetten om chaos tegen te gaan. Zo kocht ik al snel een papieren agenda (iets wat ik al voor 8 jaar niet meer had gedaan) om aantekeningen te maken (Bijlage 1.1 Agenda). Ik nam mijzelf voor dat ik na iedere klassikale les alle opdrachten met hun deadlines noteerde in deze agenda. Daarnaast heb ik thuis een enorm whiteboard hangen, waar ik wekelijks een to-do-list noteer voor de komende week (Bijlage 1.2 Whiteboard). Aangezien ik vaak werkzaam ben in de ruimte waar het whiteboard hangt zie ik al deze data dagelijks voorbij komen, waardoor ik alles goed in de gaten houd. Deze werkwijze van het whiteboard en de agenda pakte al snel zo goed uit, dat ik naast schoolwerk ook persoonlijke en werkgerelateerde deadlines ging noteren. Met name op mijn werk kreeg ik dan ook snel positieve feedback op mijn werkwijzen. Collega’s gaven aan dat ze mij eerder aan bepaalde deadlines moesten herinneren terwijl ik nu alles op tijd opleverde zonder enige aansturing (Bijlage 1.3 Feedback structuur). Ik bepaalde van te voren hoe lang ik met een project bezig wilde zijn en wanneer deze tijd ingepland stond. Enkele keren kwam het voor dat ik hier flexibel in moest zijn, omdat ik de tijd verkeerd ingeschat had. Vaak was dit probleem met een uurtje meer of minder werk op te lossen.

In groepsverband heb ik een keer samen met Kevin Borghmans ervoor gekozen gebruik te maken van een Scrum Framework. Door het framework in te zetten wisten alle groepsgenoten wat er gedaan moest worden, voor wanneer hetgeen gedaan moest worden en wie een bepaalde taak had opgepakt. Scrum werkte zo goed, dat docent Marcel Grol en docente Susan van Elteren ons vroegen een workshop te geven in het Agile framework (Bijlage 1.4 E-mail scrum). Deze zal spoedig ingepland gaan worden. Wij maakte gebruik van Trello, een online tool waarbij scrum gemakkelijk ingezet wordt. (Bijlage 1.5 Trello)

Al deze handelingen hebben ervoor gezorgd dat ik nu en in de toekomst gestructureerder aan het werk ga, waardoor deadlines / afspraken nagekomen worden. Daarnaast heeft het aanbrengen van structuur ook positieve invloed in mijn hoofd. Voor ik begon met deze ontwikkelpunten was ik zo chaotisch in mijn hoofd dat het regelmatig stress opleverde. Ik merk dat ik met hulpmiddelen als een agenda, whiteboard en scrum rust creëer: iets wat ik in eerste instantie nooit had verwacht. Voor mijn ontwikkelingen op gebied van structuur was ik altijd erg negatief over hulpmiddelen als agenda’s. Ik had namelijk de illusie dat het bijhouden van een agenda alleen maar tijd kost, waardoor ik nog meer in de problemen zou komen met het uit te voeren werk. Ik geef mijzelf het advies in de toekomst overal mijn agenda mee naar toe te nemen. Voor sommige werkgerelateerde of persoonlijke dingen laat ik hem nog wel eens thuis, waar ik achteraf spijt van heb. Ik merk dan ook meteen dat ik dingen weer vergeet wanneer deze niet in de agenda zijn omschreven.

Bijlage 1.1 Agenda
Bijlage 1.2 Whiteboard
Bijlage 1.3 Feedback Structuur
Bijlage 1.4 E-mail scrum
Bijlage 1.5 Trello

Ontwikkelpunt 3: Beheerst vs OnpersoonlijkOmdat ik bij menig medemens regelmatig als bot werd beschouwd, heb ik eerder dit semester bepaald hier een leerdoel van te maken. Van mijzelf ben ik iemand die makkelijk praat, maar minder snel nadenk over wat ik zeg (extravert). Vandaar dat ik er voor koos minder snel de leiding te nemen en introverte personen meer aan woord te laten. Verder heb ik in het tweede deel van het semester een workshop gegeven over Adobe Programma’s. Bij deze workshop probeerde ik niet boven de klas te staan, maar hun daadwerkelijk te betrekken in de les, door vragen te stellen, feedback te geven, maar ook feedback te ontvangen. Na de les heb ik gevraagd wat men van de les vond, maar ook van mijn persoonlijke handelingen. Mijn medestudenten waren over het algemeen erg enthousiast. Het woord ‘bot’ is dan ook geen een keer meer genoemd. Naast de klas heb ik ook aan Kevin Borghmans gevraagd wat hij van mijn handelingen vond. Hij vond dat we samen de les goed op hadden gepakt en was van mening dat de boodschap duidelijk was. Hij zag ook dat ik de klas wilde betrekken in de les en mij niet als een (botte) leider opstelde.

Daarnaast hebben Kevin Borghmans, Joke van Deursen en ikzelf een test ingevuld over mijn gedrag (http://www.testjegedrag.nl/) welke gereflecteerd wordt aan de hand van de Roos van Leary. Deze testen zijn ingevuld voor en na mijn proces, om te kijken of er verbetering plaatsvond (Bijlage 2.1 Test je gedrag). Ik heb er voor gekozen deze twee mensen een test voor mij in te laten vullen, zodat ik weet hoe ik overkom bij anderen. Kevin en Joke spelen al langer een grote rol in mijn leven, waardoor zij goed weten hoe ik in elkaar zit. Daarnaast werk ik vaak met Kevin Borghmans, welke daardoor goed mijn ontwikkeling kan bijhouden en aansturen.

Ik ben van mening dat er een duidelijke vooruitgang plaats heeft gevonden in mijn gedrag, maar dat dit leerproces nog niet beëindigd is. Ik merk dat ik het moeilijk vind een balans te vinden tussen meelevendheid en onderbouwde feedback, het onderdeel waar ik snel bot in overkom. Tijdens mijn proces heb ik namelijk de valkuil van meelevendheid meegemaakt. Men loopt namelijk makkelijk over je heen of nemen je standpunten niet erg serieus als je jezelf te makkelijk aanpast. Ik merk dat ik op gedragspunten vaak zwart of wit ben, alles of niets. In de toekomst zal ik op zoek gaan naar een balans, waardoor ik men kan verschaffen van onderbouwde feedback zonder bot over te komen. Dit lukte in mijn proces al regelmatig, maar enkele keren kwamen de valkuilen van zowel bot als meelevendheid naar boven. Daarnaast denk ik dat een toekomstig gedragscoaching cursus mij nog meer in de juiste richting kan plaatsen.

Bijlage 2.1 Test je gedrag